Aslında hayata pozitif bakıyorsunuz,kendiniz ile barışıksınız.Ancak hiç ummadığınız anda öyle birileri çıkar ki sizi alt üst eder. Ve ne yapıyorum ben dersiniz..Yaşantımızda hepimizin zaman zaman karşı karşıya geldiği durumlardan biridir..Bazen kıramayız,bazen susmayı tercih ederiz,bazen güzin ablacılık yada abilik yaparız ama şu bir gerçek ki öyle bir yere geliriz ve tıkanırız.Pozitif bir kişi iken birde bakmışsınız negatifleşmişsiniz..Seçimlerimiz elbet her zaman iyi olmayabilir..Bir birey olarak kimse mükemmel değil elbette.Ancak yukarıda da belirttiğim gibi bazı durumların önlemlerini almakta bizlerin elinde..En azından biraz da olsa asgariye indirebilmek..Psikolojimizi bozan insanlara ve arkadaşlıklara bakalım birlikte isterseniz.
Nasıl insanlardan uzak durmalıyız yada ne yapmalıyız? Hep birlikte görelim..
Kötümser
‘Bunun işe yarayacağını sanmıyorum.’
Bir kötümserden en sık duyacağınız laflardan biri budur. Kötümserler, sizin de iyi enerjinizi aşağı çekerler ve daima bardağın boş tarafını görürler. Sürekli şikayet ederler, gerçekçi olduklarını düşünürler ama aslında tek yaptıkları negatiflik saçmaktır.Günlük hayatımızda çok sık karşılaşırız.Ben ilk olarak kötüsünü düşünüyorum ki yaşadığımda şaşırmayayım yada üzülmeyeyim diyen karakter..
Kötümser insanları hayatınızda tutmamalısınız çünkü etrafınızda pozitif ve sizi destekleyen insanlara ihtiyacınız var. Sürekli negatif kişiler sizin için de sevinemezler ve sizin de hevesinizi kursağınızda bırakırlar.
Kolaylaştırıcı
‘Biliyorsun istediğin zaman sana yardımcı olabilirim.’
Bu, sizi her güç durumdan kurtarabilen, her zaman yanınızda olmaya, size ihtiyacınız olanı vermeye, zor durumdan kurtarmaya hazır kişidir.
Peki böyle iyi birini neden hayatınızdan çıkartmalısınız? Kolaylaştırıcı dediğimiz insan, sizin ayrı bir kişilik olmanıza imkan vermez. Destekçi olmakla kolaylaştıcı olmak farklı şeylerdir. Sizin yaptığınız yanlışların da farkına varmanıza yardımcı olacak bir arkadaşa ihtiyacınız var.
Otlakçı
‘Hesabı sen öder misin? Benim cüzdanım yanımda değilmiş.’
Bu tip arkadaşlar para ya da sorumluluk işin içine girdiğinde ortadan kaybolurlar. Siz bu tip bir insanla vakit geçiriyorsanız kendinizi sık sık hesabı öderken bulabilirsiniz. Tabii ki arkadaşlar zaman zaman birbirlerine maddi yardımlarda bulunabilirler ama bu, karşılıklı olmalıdır.
Satıcı
‘Gelirim demiştim ama başka bir işim çıktı kusura bakma.’
Güvenilirlik satıcı arkadaşlarda olmayan bir şeydir. Ne zaman sözlerinde duracakları belli olmaz ve genellikle son anda ortadan kaybolurlar. Bu arkadaşınızın her aradığınızda telefonunuza çıkmasını da beklemeyin.
Rekabetçi
‘Bakalım bu gece dikkatleri üzerine kim çekecek?.’
Onunla ne zaman eğlenmeye çıksanız kendinizi bir yarışmanın içinde gibi mi hissediyorsunuz? Kıyafetlerden başarılara, kariyere her şey bu arkadaşınızla bir yarış halini alıyor. Peki, bu kişiyle arkadaşlığınızı neden bitirmelisiniz? İyi arkadaşlar sürekli birbirlerini geliştirmeye çalışırlar ve daha iyisini elde etmek için motive ederler ama sürekli rekabet halinde olmak sizi yoracaktır ve arkadaşlıktan çok rekabet ilişkinizin temeli olacaktır.
Bu tip insanlardan uzak durarak daha mutlu yaşama fırsatını yakalayabilirsiniz..
Zarar verici bir ilişkiyi değiştirmenin ilk basamağı, öncelikle böyle bir ilişki içinde var olduğunuzu farketmektir. Pek çok kişi bu tarz bir ilişkide olduğunu reddeder, çevresinden buna yönelik geribildirimler alsa da kabul etmek istemez, tehlikeleri görmez. Fakat değişimin gereği, farkındalığın sağlanmasıdır; ancak o zaman sağlıklı bir adım atılabilir.
Zararlı bir ilişkide olunduğunun farkındalığını sağladıktan sonra neden bu ilişkinin zararlı olduğunu, farklı bir ilişkinin size neler getirebileceğini düşünmek faydalı olacakır. Çünkü bunlara odaklanmak, sizin daha iyi davranışları hakettiğinizi görmenize; saygı, sevgi, değer verme, sıcaklık gibi önemli öğelerin ilişkinizde yer alması gerektiğini farketmenize yardımcı olacaktır. Daha iyi bir arkadaş bulamayacağına inanmak veya daha iyisini haketmediğini düşünmekse, o ilişkide olumlu bir değişiklik yapmak için engeldir. Bu düşünceler genellikle kişinin kendisini değersiz bulması ile ilişkilidir. Şayet kişi kendisiyle ilgili bu tarz olumsuz düşünce ve duygular içindeyse, o zaman bunları değiştirmek adına profesyonel destek alması uygun olabilir.
Bu arkadaşlık ilişkisinde yeri geldiğinde zarar gördüğünüzü, bu ilişkiden olumsuz etkilendiğinizi dile getirmek en önemli adımlardandır. Bunu yaparken kişiliğe saldırı yapmak yerine hangi davranışından nasıl etkilendiğinizi ifade etmek daha etkilidir. Ayrıca bununla ilgili hislerinizi açıkça paylaşmak da önemlidir.
Şayet size zarar veren bir arkadaşlık ilişkisinde kalmanız gerekiyor ve tüm çabalarınız hiç bir olumlu sonuç vermiyorsa, o zaman mümkün olduğunca iletişimi azaltmak, en azından daha az zarar görmenizi sağlayabilir.
Eğer bir arkadaşlık işlemiyorsa, yani size bir anlam katmıyor ve hatta sizden pek çok şey alıp götürüyorsa, o zaman bu ilişkiyi yeniden değerlendirmeyi düşünmek gerekir.
Arkadaşlık ilişkilerinin yaşamımızın en önemli parçalarından birisi olduğu açık. Elbette her arkadaşlıkta çeşitli sorunlar olacak, herkes bizim beklentilerimize tam olarak yanıt vermeyecek, isteklerimiz çatışacak ve zaman zaman arkadaşlığın içinde keyifsiz anlar yaşayacağız. Ancak anlamlı ve sağlıklı olmayan ilişkilerin bize zarar verebileceğinin farkında olmanın; farkettiğimizde ise olumlu değişiklikler için adım atmanın, yaşam kalitemizi arttırmada son derece önemli olduğu unutulmamalı.